Retinopatia de prematuritate, cunoscuta in trecut si ca 'fibroplazia retrolenticulara', este o afectiune de natura oftalmologica ce afecteaza nou nascutii prematur si se caracterizeaza prin dezvoltarea anormala a unor vase sangvine la nivelul retinei, vase care pot determina cicatrizari si chiar deslipire de retina in cazurile grave.
Afectiunea poate fi de intensitate moderata, cu doar cateva defecte de camp vizual, sau poate fi atat de agresiva incat sa duca la cecitate . Aceasta boala poate fi prezenta la toti bebelusii prematuri, insa este cu atat mai grava cu cat greutatea si varsta gestationala sunt mai mici.
Cei mai afectati par a fi nou nascutii mai devreme de saptamana 32 de gestatie si cei cantarind mai putin de 1500 de grame la nastere. Specialistii considera ca aproximativ 20% dintre prematuri se vor confrunta cu o tulburare de refractie sau strabism pana la varsta de 3 ani, acesta fiind motivul principal pentru care astfel de copii trebuie evaluati periodic de catre un oftalmolog pediatru.
Retinopatia de prematuritate ramane o cauza importanta de cecitate in randul copiilor: se estimeaza ca anual, 600 - 700 de copii orbesc in Statele Unite datorita acestei afectiuni, si in jur de 2100 se confrunta cu sechele importante care le afecteaza semnificativ calitatea vietii.
Intervalul de investigare a bebelusilor variaza foarte mult in functie de varsta la care se nasc. Daca varsta lor gestationala este de 23 - 24 de saptamani, prima examinare oftalmologica ar trebui efectuata la 27 - 28 de saptamani de la fecundare. Daca bebelusul s-a nascut dupa saptamanile 25 - 28 de gestatie, prima examinare ar trebuie realizata in saptamana 4 - 5 de viata extrauterina. In cazul in care s-a nascut dupa 29 de saptamani, investigatia se recomanda a fi facuta anterior externarii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu